Här är en lista med några tips för att förhindra att någon i gruppen blir utmattad eller går in i väggen.
Vem tjänar på att vi brinner upp? Ingen annan än våra politiska motståndare. Därför är det superviktigt att vi planerar vårt arbete på ett sätt som tar ansvar för vår egen och varandras mående!
Sätt ribban lagom högt
Stora ambitioner är bra! Ge utrymme att tänka stort, visionera och drömma under till exempel en brainstorm. Men sätt sedan fötterna på jorden igen när det är dags att planera aktiviteter i närtid. Lägg ribban på en nivå som känns kul och lagom. Utmana er gärna, utmaningar är kul – men om magkänslan säger “pust vad jobbigt”... då är det läge att lyssna och omvärdera.
Ha en plan och utvärdera
Ibland kan kampanjens mål kännas väldigt stort och långt bort. Ett av de viktigaste sätten att göra kampen hanterbar är att ta itu med den i lagom doser. Vad är ert mål just nu? Hur når ni dit? Ah, ni nådde dit! Dags att pausa, utvärdera och kunskapsdela… Vad gjorde ni bra, som ni kan göra igen ännu bättre?
Lär känna varandra
Strategier och att göra-listor är inte allt. Gemenskap och relationer är också viktigt! Om ni känner varann i gruppen, blir det enklare att värna om varandras behov. Så flika gärna in tid för lära-känna-aktiviteter under möten, eller varför inte gå och bowla ihop på söndag? (Detta är viktigt även om ni känner varandra sedan förut)
Tydlig ansvarsfördelning
Om det är otydligt vem som ska göra vad, kan det lätt uppstå mönster där vissa personer tar på sig att ordna mer än de egentligen har tid och ork att göra. Så för att skapa en kollektiv kampanda, se till att varje ansvarsområde tillhör en person. Då är det enklare för folk att ta sig an lagom mycket, och enklare för folk att veta vem de ska vända sig till när de vill hjälpa till. Det kan faktiskt också bidra till en gruppkultur där det blir enklare att säga nej – eller att säga “det här orkar jag inte längre, vem kan ta över?”
Använd möten för att stämma av läget
Ännu en sak som kan bidra till att alla har lagom mycket att göra, är att stämma av hur folk mår på mötena. Ni kan till exempel inleda varje möte med en runda där folk kan säga hej, och dela med sig om hur de mår just nu. Ett annat alternativ är att under varje eller vartannat möte genomföra en avstämning av varje ansvarsområde utifrån frågan “hur mycket har ni att göra just nu, och hinner ni med?”
Ge utrymme för känslouttryck
Alla vill inte prata om sina känslor, och det är okej. Men om någon uttrycker stark oro för sin utvisningshotade vän, ångest över eskalerande skogsbränder och giftutsläpp, eller känner sig hopplöst uppgiven över att man ännu inte stoppat skjutningarna i grannskapet... Då är det läge att pausa, lyssna och prata.
Det är inte alltid lätt, men ni kan träna tillsammans på att inte backa när känslorna träder fram i rummet. Ibland behöver man inte tröst utan bara bli sedd och hörd i sin sorg och oro. Är du osäker, ställ gärna en enkel fråga: “vad kan vi göra för dig?”
Fira era framgångar
Inte bara sorgen ska få utrymme, utan glädjen med! Fira när något gått bra, fira gärna även de små framgångarna. Kom det 10 personer till er föreläsning? Fick ni en debattartikel publicerad? Bra jobbat! Berätta för varandra när ni är stolta eller imponerade över vad någon gjort. Ge uppmuntrande ord. Och varför inte en tårtbit när något gått riktigt bra?
Prata om stress och utbrändhet
Det finns så mycket erfarenheter i aktivistvärlden av stress och utmattning. Men det finns också många som kämpat i ett helt liv – och som fortfarande orkar. Prata gärna öppet i gruppen om varför det är viktigt för er att ta hand om ert mående och att inte bränna ut er. Ni kan till exempel:
- Bjuda in en aktivist som varit med länge, på frågestund. Hur orkar de, har de några knep?
- Gå en kurs ihop eller bjud in någon att hålla en workshop om hållbar aktivism
- Ordna en studiecirkel, eller helt enkelt lyssna på en podd eller läsa en bok tillsammans på temat.
Sätt igång med din kampanj